Lambert Werner (1900-1983)

måleri, collage, teckning

19 mars - 10 april.

Vernissage lördag 19 mars klockan 12-15

LAMBERT WERNER (1900–1983) föddes i Stockholm. Efter medicinstudier i Berlin sadlade han om och debuterade i Paris 1928 på Galerie Mots et images. I Sverige kom hans första separatutställning först 1949 i Stockholm på Galleri Färg och Form, dit han återvände ett tiotal gånger fram till sin bortgång 1983.
Tidigt mötte han Gösta Adrian-Nilsson och vänskapen mellan dem varade livet ut. Werners internationella orientering gav honom framgångar. Han kom att ha en trogen publik även i Sverige, främst i Stockholm och Göteborg.
Lambert Werner skapade en egen bildvärld längs gränssnittet mellan surrealism och spontanism, som en av de allra första informella konstnärerna i Sverige. Med elegans och fingertoppskänslighet balanserar han som på en knivsegg där rådande sociala och kulturella förväntningar och upplevelser om det egna annorlundaskapet kläs i angelägna visuella formuleringar. Hans säregna anslag och egensinniga teknik bär fram ett alltmer öppet budskap som synliggör kärlek och begär som annars måste döljas. Utan att i sin konst vara en tidig aktivist för hbtq-frågor är Lambert Werners konstnärskap alltjämt aktuell.
Den nu aktuella utställningen utgår från Werners efterlämnade verk, flera hundra målningar i olika format, collage, objekt, några skulpturer och teckningar. En nyutkommen bok skriven av konstvetaren Kristina Maria Mezei dokumenterar samtidigt hans konstnärskap och inlemmar den i den svenska konsthistorieskrivningen.

Möte om Lambert
Mannen utan överkropp
La Reine efter Jean Genet
Bödeln
Hos Naprapaten
Foto: Leif Mattson
©
Lambert Werner
(Klicka på bilden för större format)